Ce trebuie să știe românii despre codul înscris pe ouă? Fiecare cifră are o semnificație aparte. Ouăle sunt cele mai folosite în preajma Paștelui, fiind nelipsite din orice gospodărie. Multe sunt însemnate, însă puțini au habar ce secret ascunde ștanța.
Puțini români au habar ce înseamnă codul înscris pe ouăle cumpărate din supermarket. Cu siguranță, fiecare a observat un cod ștanțat pe ele, însă nu s-au gândit ce semnificație are. Este format din mai multe cifre și litere și reprezintă sistemul de creștere al găinilor, care începe de la 0 la 3. Cifra 0 revine ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, cifra 1 celor provenite de la găini crescute în aer liber, iar cifra 2 ouălor provenite de la găini crescute în hale. Cifra 3 este pentru cele provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
CITEȘTE ȘI: CÂTE OUĂ FIERTE ESTE INDICAT SĂ MĂNÂNCI ÎNTR-O ZI, ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ
Este bine de știut că un cod de două litere reprezintă țara de originie, de exemplu România – RO, Polonia – PL, etc. Un cod de două litere este județul sau zona de unde provin acestea, de exemplu – Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc. Un cod de trei cifre, de la 001 la 999 este numărul de ordine în cadrul județului. Tot prin ștanțare se aplică, pe fiecare ou, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate, scrie Omofon.com. De precizat este faptul că data trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile de la data ouatului.
CITEȘTE ȘI: NU ESTE O EROARE! CÂȚI LEI COSTĂ O CUTIE CU 10 OUĂ VOPSITE, ÎN MEGA IMAGE DIN BUCUREȘTI
Gospodinele trebuie să aibă grijă atunci când cumpără ouă, chiar dacă o fac din supermarket ori din piață. Evitaţi să luați ouă a căror coajă este crăpată sau spartă. Nu trebuie consumate sub nicio formă dacă albuşul este tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Păstrarea lor la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonela. Acestea trebuie păstrate la temperaturi scăzute, de preferat în frigider.